Diensten

Journalistiek

Ik ben een journalistieke duizendpoot. Ik schrijf als regionaal verslaggever portretten, nieuwsartikelen, reportages, portretterende interviews, necrologieën en achtergrondverhalen voor het AD Amersfoortse Courant. Ik fotografeer en schrijf voor vakblad Truckstar en schrijf verder incidenteel voor dagblad Trouw, Nederlands Dagblad, Dagblad van het Noorden en Runnersworld.

Ik ben een generalist die schrijft over economie, religie, sport, zorg, maar ook over de internationale betrekkingen. Ik ben bestand tegen dagelijkse deadlines van nieuwskranten, sta graag met de poten in het bluswater, maar ik houd ook van ‘slow journalism’ en onderzoeksjournalistiek; een artikel opbouwen vanaf de grond door middel van ambachtelijk journalistiek spitwerk.
Download hier het onderzoeksartikel: ‘Groei in de genade van onze Heer en redder.’ NRC Handelsblad. Weekendbijlage Z&Z. 10-11 maart 2012.

Bedrijfsgeschiedenis

Viert uw bedrijf een jubileum en denkt u aan een jubileumboek? Wilt u de historie van uw onderneming koppelen aan sociale geschiedenis? Als historicus verklaar ik het verleden en heden én leg ik verbanden tussen gebeurtenissen.

Columns

Ik schrijf ook columns voor (lokale) media en vakbladen. Hier twee eerder gepubliceerde columns in nieuwsblad De Bunschoter.

‘Schakers zijn kunstenaars’ en ‘Wolf in schaapskleren’

Wetenschappelijke artikelen

Ik ben Master of Arts en schrijf ook wetenschappelijke artikelen. Als geschiedvorser doe ik gedegen archiefonderzoek en literatuurstudie.

Download hier de thesis: De Volksrepubliek China ‘van Hitleriaans militarisme tot opname in rij imperialisten.’

Download hier de paper: ‘Tusschen hamer en aambeeld.’ Het geweld tegen Chinezen op Java en Sumatra ten tijde van Indonesische Revolutie 1945-1949.

Boeken

OmslagAltijddebestewillenzijnIn november 2011 publiceerde ik het boek ‘Altijd de beste willen zijn.’ Een serie portretten over succesvolle mensen uit Bunschoten-Spakenburg. De eerste druk, 1700 exemplaren, is bijna uitverkocht. Fotografe Gerda Kalmann maakte de prachtige foto’s.

Download hier het portret van Henk van Twillert: Baritonsaxofonist Henk van Twillert is ‘that little place’ Spakenburg nooit vergeten
Download hier het portret van Tessa Koops: Modeontwerpster Tessa Koops: ‘Spakenburgse en Italiaanse families lijken op elkaar’

Wilt u het boek bestellen voor € 14,50? E-mail: info@sjaakvandegroep.nl

OmslagCitySideOasis

In 2008 werkte ik mee aan het boek ‘Cityside Oasis.’

Download hier een reportage uit dit boek: ‘De Bunschoter boer ploegt voort…’