Duitsers, Japanners en Amerikanen

Vandaag, woensdag 27 januari 2016, is de eerste aflevering van ‘Sjaak loopt de marathon verschenen in AD Amersfoortse Courant. Ik hoop mezelf binnen tien maanden klaar te stomen voor het ultieme doel: het uitrennen van een marathon.

Hardlopen is hot. Journalist Sjaak van de Groep gaat op ontdekkingstocht in de hardloopwereld. In de rubriek ‘Sjaak loopt de marathon’ stoomt hij zichzelf klaar voor het ultieme doel: het uitrennen van die 42,195 km. Aflevering 1: hardloopschoenen.

Het Mulier Instituut becijferde jaren geleden in het rapport De Tweede Loopgolf dat 1.6 miljoen Nederlanders aan hardlopen deden. Daar wil ik meer van weten. Maar hoe transformeer je een leek in een duurloper? Zijn mijn hardloopschoenen kwalitatief nog goed genoeg?, vraag ik me af. Jaren geleden kocht ik een paar, toen ik begon met fitness in de sportschool. Maar hardlopen op een loopband is niet te vergelijken met buiten joggen, weet ik uit ervaring.

Een loopband heeft vaak een dempingsysteem voor je gewrichten en je hardloopschoenen slijten nauwelijks. Vol goede moed reis ik dan ook af naar Run2day aan de Amersfoortse Grote Haag. Medewerkster Mariska Lagerweij helpt me uit mijn droom door in de demping van mijn schoenen te knijpen. ,,De demping is hard,” zegt ze. ,,Uitgedroogd. Hoe lang heb je ze al? Een jaar of vier?”

Dat zou goed kunnen, zeg ik. ,,De demping verdwijnt na twee jaar. Dat gebeurt zelfs als je de hardloopschoenen in de kast laat liggen,” stelt assistent bedrijfsleider Tessa Emmerich. ,,Om blessures te voorkomen, adviseren wij om de twee jaar nieuwe hardloopschoenen te kopen. Of je moet voor die tijd duizend kilometer hebben afgelegd.”

Eén van de belangrijkste aspecten van een goede hardloopschoen is de demping tijdens de landing, weten beide vrouwen. ,,Als je 150 landingen per minuut maakt, en je doet vier uur over een marathon, dan moeten je benen 36.000 keer die klap opvangen,” rekent Tessa uit.

Dat wordt dus nieuwe schoenen kopen. Tessa showt drie modellen. ,,Wat kosten ze?,” vraag ik als echte Hollander. ,,Eerst passen en rennen, dan volgt de prijs,” lacht Tessa. De hardloopschoenen zijn een maat groter dan mijn maatje 44. Je voeten zetten uit tijdens het hardlopen, blauwe nagels wil je voorkomen, doceert Tessa.

Hak

Ik pas het Duitse model en ren op en neer door de winkel. Tessa ziet op het computerscherm achter me dat mijn enkel keurig recht neerkomt en dat ik niet land op mijn hak. Ik heb geen afwijking. Ik doe de Japanse schoenen aan en tot slot de Amerikanen. Het lijkt wel een mop. Als afgestudeerd historicus moet ik heel even aan de Tweede Wereldoorlog denken.

Ik pas een Japanner links en een Duitser rechts, Amerikaan links en Japanner rechts. Na enige overpeinzingen kies ik voor onze oosterburen. Die hardloopschoenen sluiten het beste om mijn voet heen, heb ik het idee. Tessa zegt dat het ook de goedkoopste schoenen zijn: 140 euro. Dat is mooi meegenomen. De Japanners kosten 150 euro, de Amerikanen 160. Het hardloopseizoen is geopend.

Do’s:

Voorkom blessures: Bezuinig niet op hardloopschoenen

Voorkom blaren: draag vochttransporterende sokken. Vrouwen: draag sportbeha.