Teenyoga en zonnegroet

Woensdag 31 augustus. Nog 67 dagen tot New York City Marathon! Vandaag verscheen in AD Amersfoortse Courant deel 8 van Sjaak loopt de marathon. Hardlopen is hot. Journalist Sjaak van de Groep gaat op ontdekkingstocht in de hardloopwereld. In de rubriek ‘Sjaak loopt de marathon’ stoomt hij zichzelf klaar voor het ultieme doel: het uitrennen van die 42,195 km.

Ultraloper Scott Jurek citeert in zijn boek Eet en Ren zijn yogaleraar: ,,Blessures zijn onze beste leraren.” Dat geloof ik zeker. Mijn lopersknie had ik te danken aan een disbalans in mijn spieren. De vele krachttrainingen en rompoefeningen werpen hun vruchten af. Ik leer te luisteren naar mijn lichaam.

Ik ontdek keer op keer nieuwe dingen waar ik aan moet werken. Gelukkig heb ik nog 67 dagen tot New York City Marathon. Afgelopen zondag trainde ik met de groep hardlopers van het Cliniclownteam. We renden tien kilometer op marathontempo, deden hierna krachtoefeningen, vervolgens liepen we nog vijf kilometer, om af te sluiten met een intervaltraining. Halverwege de training voelde ik steken in mijn voetzolen en kreeg kramp in mijn linkerschouder. En dan duurt zo’n training lang.

Eén van de begeleiders wees me op mijn loophouding. Mijn schouders hingen te ver naar voren, mijn bovenlichaam moet dan harder werken, kortom verspilde energie. Schouders meer naar achteren dus.

Middenrif

Mijn schouders zitten vaker vast. Ik adem zoals veel mensen kort in door de borst. Scott Jurek stelt dat vanuit het middenrif ademen beter is. Hij zegt bovendien dat een bewuste, diepe ademhaling het lichaam helpt herstellen en goed is voor geest en emoties. Ademhalen door je neus vertraagt de hartslag en helpt je hersenactiviteit, ervoer hij. Een yogi vertelde Jurek: ,,De neus is om adem te halen, de mond om te eten.”

Jurek ademt door zijn neus als hij ultramarathons loopt. Ik nam de proef op de som en concludeerde dat die techniek niet eenvoudig is als je vermoeit raakt. Yoga en hardlopen zijn niettemin een goede combinatie, roepen experts. Het bevordert flexibiliteit, lichaamsbewustzijn en concentratie.

Mijn begeleider schrijft meerdere keren per week de yogaoefening zonnegroet voor: een warming-up waarbij je ook goed op je ademhaling let en geduld en rust moet zien te vinden op je matje. Rust én geduld. Geduld dus. Opschieten!

Explosief

Twee weken geleden was ik het marathontempo helemaal beu. Ik wilde explosief lopen na een drukke kantoordag. Het werd mijn snelste tien kilometer tot nog toe: 54 minuten en 25 seconden. De dagen erna betaalde ik de prijs: meer spierpijn dan normaal. Maar niet getreurd. Ik sloeg twee dagen later een duurtraining van twee uur over (luisteren naar het lichaam) om een paar dagen later weer 14 kilometer te hardlopen.

Een training overslaan is helemaal zo gek niet;  herstel van spieren is belangrijker. Ik investeer meer tijd in oefeningen. Opwarmen met yoga bijvoorbeeld. Tip uit het boek 1001 Hardlooptips van Runnersworld.  Sta op je rechtervoet staan, buig voorover en zwaai je linkerbeen naar achteren. Tik de grond aan met je linkerhand en keer terug naar normale positie. Dit activeert je rompspieren, maar ik voel vooral mijn hamstrings en bilspieren.

Wel eens gehoord van teenyoga? Grote tenen zijn belangrijk voor hardlopers. Ik probeer tip 737: omgevouwen grote teen. Buig je grote teen tot onder je voet en houd zo lang mogelijk vast. Je kunt dit ook doen door je overige vier tenen te buigen en je grote teen in normale houding te houden. Alle teentjes helpen in de aanloop naar 6 november.

Deel 7 is hier te lezen: http://www.loopvoorcliniclowns.nl/nym-2016/2016/07/27/sprinkhaan-en-de-heilige-haring/

Deel 6: http://www.loopvoorcliniclowns.nl/nym-2016/2016/06/29/cliniclowns-en-de-new-york-city-marathon-2/

Deel 5: http://www.loopvoorcliniclowns.nl/nym-2016/2016/06/29/glad-ijs-korrel-zout/

Deel 4: http://www.loopvoorcliniclowns.nl/nym-2016/2016/04/27/rebel-en-superman/IMG_5847