‘Word een leider in plaats van leider’

Verslag doen van de Inspiratie dag voor AD Amersfoortse Courant op de Internationale school voor Wijsbegeerte in Leusden én een cursus Stoïcijnse Filosofie volgen.

Twee vliegen in één klap. En wat een feest om dan verslaggever te zijn.

Om in de geest van wijlen filosoof René Gude te blijven: ‘Het zijn niet de dingen die ons verwarren maar onze gedachten over de dingen.’

Onze gedachten. Eén van de dingen die ik leerde: tijdens de workshop was het filosofisch A-B-C-D-EEEEETJE. Begin met de A, de Aanleiding waarin je een vervelend gevoel kreeg. Bijvoorbeeld: het regent. Dat het regent is een feit. Het gaat erom hoe je regen Bekijkt, Beoordeelt. De regen is de Boosdoener van hoe jij je voelt. Geef het gevoel, de emotie, een naam (irritatie, spijt, teleurstelling, angst). Plaats twee gedachten bij B, hoe je het Bekijkt en Beoordeelt. Dat heeft namelijk een Consequentie: de emotie. In de filosofie barst dan een Discussie los om de B te bestrijden oftewel het Dimmen van B. Het Dikke Ik wordt Emotioneel. Bij D plaats je nieuwe gedachten die ingaan tegen B. Van elke twee gedachten die nodig zijn voor één emotie, stelt filosoof Miriam van Reijen, wordt er één bestreden, gerelativeerd en ontkracht. Want als je D denkt, heb je geen emotie bij C. Bewust worden en de normen aanpakken bij B heeft Effect: gemoedsrust. Vanuit die rust kun je Effectieve actie ondernemen.

Nieuwe rationele gedachten zijn te trainen.

Het regent, maar dat is niet erg. Ik doe mijn laarzen aan en dans in de plassen.

Het regent. Ik pak de auto wel. Het regent. Daar zouden ze in de Hoorn van Afrika op dit moment maar wat blij mee zijn.

Lees de korte reportage van de Inspiratie dag hieronder:

Bron: ad.nl 6 februari 2017: http://www.ad.nl/amersfoort/schoonheid-van-het-leven-schuilt-in-de-eindigheid~a3e1da92/

Babs van den Bergh (geheel links) filosoof en weduwe van René Gude begeleidde de filosofische wandeling.

Babs van den Bergh (geheel links) filosoof en weduwe van René Gude begeleidde de filosofische wandeling.

‘Het beest van de dood in de bek kijken.’ Hetwaren de woorden van wijlen denker des vaderlands René Gude, die wist dat zijn einde naderde en de filosofie gebruikte als baken van rust voor zichzelf en voor anderen.

Ina van der Meulen (43) begrijpt die zin als geen ander. Zij kreeg in 2013 te horen dat ze een niet operabele kwaadaardige hersentumor had en ongeneeslijk ziek was. Door het humeurmanagement van Gude toe te passen, wist ze haar verdriet om te zetten in acceptatie.

,,De schoonheid van het leven bevindt zich in de eindigheid. Hoe ga je om met chronisch ziek zijn? Leef je van scan naar scan of haal je kracht uit jezelf?,” zegt ze terwijl ze haar hand op haar hart legt. Ze koos voor het laatste en richtte met Gert Willem Haasnoot LevenXL op, een stichting die volgens Van der Meulen de rollen omdraait. ,,De gezonde mens wordt door de zieke gecoacht. Dat inspireert beiden.”

Vechten

QuoteHet zijn niet de dingen die ons in verwarring brengen, maar onze gedachten over de dingen

filosoof René Gude

Een kleine 150 bezoekers uit heel het land reisden af naar Leusden voor de workshops, stand-up filosofie en cabaret. Zo ook een stel uit Limburg dat liever anoniem blijft. Hij overleefde een beroerte, zij herstelt van borstkanker. ,,In 2009 werd ik als voetganger ook nog aangereden door een auto. Ik lag op de grond en dacht: ik adem dus ik leef, dus moet ik vechten,” zegt ze.

De Limburgse, die haar houvast zoekt bij de Stoïcijnen, volgt de workshop Stoïcijnse filosofie van Miriam van Reijen. De filosoof legt uit dat ‘normatieve gedachten vaak botsen met de werkelijkheid’, en daar komt Gude om de hoek kijken die zei: ‘Het zijn niet de dingen die ons in verwarring brengen, maar onze gedachten over de dingen.’

Iedere negatieve ervaring of ernstige ziekte kan je toch motiveren om betekenisvol te leven, luidt de boodschap. Van Reijen sommeert de cursisten om de normen aan te pakken en om in actie te komen. ,,Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen,” citeert ze Franciscus van Assisi. ,,Word een leider in plaats van een lijder.”

Met die woorden in het achterhoofd gaan de jassen aan. Babs van den Bergh, filosoof en weduwe van Gude, betreedt het groene landschap achter landgoed ISVW, voor een filosofische wandeling. ,,Een dag nadat we hoorden dat medici niets meer voor hem konden betekenen, viel MH17 uit de lucht”, vertelt ze aan de groep. ,,Wat hadden wij dan een geluk dat alles nog gezegd kon worden in de maanden die volgden.”

Stand-up

Gelachen werd er ook. Gude ligt begraven op een dodenakker langs de Leusdense Dodeweg. Van den Bergh: ,,Maar ga je het hoekje om, dan kom je op de Paradijsweg”, grapte René dan. En tijdens een luchtige stand-up filosofie, eerder die zaterdag, kregen twee filosofen de vraag hoe de filosofie de angst voor de dood ziet. Die is irrationeel, antwoordde filosofe Marthe Kerkwijk. ,,Zolang wij er zijn, is de dood er niet en wanneer de dood er is, zijn wij er niet.”

De Inspiratie dag eindigde met het uitreiken van het eerste boek ‘Wat je nog niet doodt, maakt je sterker’ aan Babs van den Bergh, filosoof en weduwe van René Gude.

Het boek bevat persoonlijke verhalen van ernstig zieke mensen, onderbouwd met filosofische kennis en oefeningen die voor iedereen relevant zijn. ‘Wat je nog niet doodt, maakt je sterker’ kost 14,95 euro en is te bestellen via Bol.com.