Portfolio

Een verdere greep uit zijn werk.


‘De roep van de eland’ werd gepubliceerd op 4 augustus 2018 in Leeuwarder Courant. Bekijk hier het artikel.

‘Huis van liefde en avontuur’ werd gepubliceerd op 4 augustus 2018 in AD Amersfoortse Courant.

‘Afkicken in Thailand’ werd gepubliceerd op 31 maart 2018 in Dagblad van het Noorden. Bekijk hier het artikel.

‘Afkicken in Thailand. Zinvol of zonde van het geld?’ verscheen op 23 januari 2018 in dagblad Trouw.

‘Ex-verslaafde runt succesvolle afkickkliniek in Thailand’ werd gepubliceerd op 26 augustus 2017 in AD Amersfoortse Courant.

‘New York City met hindernissen’ werd gepubliceerd op 1 december 2016 op de website van Runnersworld.

‘Marathonhartslag, slagaderen, grote tenen’, werd gepubliceerd op OERsterk op 20 april 2017.


Freelancer in koninkrijk Gods

Donderdaginterview

‘Ik voel me verwant met de theoloog Karl Barth. Hij stelde: ‘Ik
heb altijd gemeend dat ik de kerk het beste kon dienen door me
nogal kritisch tot haar te verhouden.’

Download hier het artikel: ‘Freelancer in koninkrijk Gods’, AD Amersfoortse Courant 31 juli 2014


Niet lang zonder elkaar verder

Rubriek van wieg tot graf

Gerrit (1932-2014) en Bertha (1937-2014)

‘Gerrit las taaie boeken over de hete hangijzers van het geloof. Zoon Evert verbaasde
zich er wel eens over hoe diep hij zat te graven in zijn hersenpan.’

Download hier het artikel: ‘Niet lang zonder elkaar verder.’AD Amersfoortse Courant, 13 mei 2014


Voetbal was alles voor hem

Rubriek van wieg tot graf

Driekus van Diermen (1942-2014)

‘Niet alle trainers én voetballers snapten dorpsfiguur Driekus.’

Download hier het artikel: ‘Voetbal was alles voor hem.’ AD Amersfoortse Courant, 15 april 2014


Handige Harry was een doener

AD-HandigeHarryRubriek van wieg tot graf

Huib van Dijk (1961-2013)

De vader van Huib, Gerrit, is een rasechte Spakenburger. Hij werkte vroeger voor Philips, door heel het land. Huib zag het levenslicht in Friesland. Toen hij 12 was, keerde het gezin terug naar Spakenburg.
Hij moest als buitenstaander zijn plek bevechten in die hechte gemeenschap. Ben je rood of blauw? vroegen zijn klasgenoten dan. Zijn vader was een Blauwe. “Ik ben blauw,” zei de jonge Huib. Kreeg ie een paar tikken.

Download hier het artikel: ‘Handige Harry was een doener.’ Algemeen Dagblad Amersfoortse Courant, 30 april 2013


Polynorm legde Turken in de watten

AD-PolynormBUNSCHOTEN TOEN EN NU

Bij Voestalpine Polynorm werken ruim honderd Polen. Zij zijn de nieuwe gastarbeiders die het ongeschoolde werk doen waar Nederlanders vaak niet voor zijn te porren. In de jaren zeventig gingen Turkse gastarbeiders hun voor in Bunschoten.

Polynorm kampte begin jaren zeventig met een tekort aan personeel. De producent van auto-onderdelen besloot daarom personeel te werven in Oost-Turkije. In 1972 kwamen de eerste gastarbeiders naar pension Het Witte Huis in Soest, onder wie Israil Yavuz (75). Yavuz is voor dit verhaal speciaal naar zijn voormalige werkgever gekomen. Hij geniet zichtbaar, terwijl hij wandelt door een moderne fabriekshal van het metaalverwerkende bedrijf. Hij stopt voor een machine. Hier verrichtte hij vroeger zware handenarbeid. Zwoegend verplaatste hij motorkappen, spatborden en autodeuren. Een robot heeft het werk overgenomen. ,,Ik ben blij. Geen mens hoeft dat vermoeiende werk meer te doen.’’ Download hier het artikel: ‘Polynorm legde Turken in de watten.’ Algemeen Dagblad Amersfoortse Courant. Historische rubriek Toen en Nu, 3 november 2012.


De dokter gaf hem zes weken

ADJanJaapvan wieg tot graf. In deze rubriek vertellen we het verhaal achter een overlijdensbericht.

Jan Jaap Ruizendaal (1973-2012)

De Spakenburgers Jan Jaap en Henk Ruizendaal zagen het levenslicht twee maanden te vroeg. Moeder Eef was stomverbaasd. Ze wist niet dat ze zwanger was van een eeneiige tweeling. Jan Jaap kwam eerst. Hij had een gezond, roze gezichtje. Broer Henk was paars door zuurstofgebrek. Het was de omgekeerde wereld, want juist Jan Jaap kwam ter wereld met zeven hartafwijkingen. Henk was kerngezond.

Vier afwijkingen waren elk afzonderlijk al dodelijk. Medici gaven Jan Jaap zes weken. Het hart zat ook nog aan de verkeerde kant van het lichaam en gedraaid. Maar Jan Jaap had geluk. De overige drie niet-dodelijke afwijkingen hadden een positief effect op de eerste vier. Hij was een medisch wonder. Download hier het artikel: ‘De dokter gaf hem zes weken.’ Algemeen Dagblad Amersfoortse Courant. Rubriek Van wieg tot graf, 3 mei 2012.


In de twintig en geen eitjes meer

NRCPOFeitjes
Fotograaf Kim Pattiruhu is vervroegd in de overgang geraakt. Voor haar project Windeieren portretteerde ze lotgenoten. ‘Je kunt altijd nog kinderen adopteren’, horen ze dan.

Kim Pattiruhu (29), bruine ogen, piercing in onderlip, zit in haar atelier in Tilburg. Ze oogt als een bruisende jonge vrouw. Niet als een dame in de overgang. Pattiruhu was 26 toen ze last kreeg van warmteaanvallen. De moeder van Kim was 39 toen ze in de overgang raakte. Zij herkende de symptomen. Opvliegers. Pattiruhu had altijd al menstruatieproblemen. Haar lichaam reageerde heftig op de anticonceptiepil. Toen ze 23 was, voelde ze dat ze onvruchtbaar was. Drie jaar later stopte ze met de pil „om haar lichaam te zuiveren van hormonen”. Ze werd niet meer regelmatig ongesteld. Een keer bleef de menstruatie zeven maanden uit. Download hier het artikel: ‘In de twintig en geen eitjes meer.’ NRC Handelsblad. Bijlage Mensch &, 24 april 2012.


In Tynaarlo is de kogel door de kerk

NRCHerbestemmingHet grote verhaal. Tweede leven van kerken

Veel kerkgebouwen worden gesloopt, sommige krijgen een tweede leven. Als schietbaan. Of kinderdagverblijf. Sake Elzinga fotografeerde Drentse kerken in hun nieuwe functie. Vandaag verschijnt het boek.

Ondanks de economische crisis is Mickey Bosschert „drukker dan ooit”. Ze is van Reliplan, een bureau dat adviseert over nieuwe bestemmingen voor kerkgebouwen. Zelfs Duitse en Belgische investeerders hebben belangstelling voor onze kerken, zegt ze.
Er komen dan ook genoeg geloofshuizen op de markt. De protestantse en katholieke kerken lopen al jaren leeg in Nederland. Sinds 1991 zag Bosschert er zo’n negenhonderd verdwijnen. „Gemiddeld zestig per jaar. We merken dat het steeds sneller gaat. De kerkgenootschappen hebben het lang weten vol te houden, maar door de secularisatie gaat het op een gegeven moment niet meer.” Download hier het artikel: ‘In Tynaarlo is de kogel door de kerk.’ NRC Handelsblad, 2 december 2011. 


Vakantie voor zieken wordt te duur

NRCZorghotelsNog zes maanden onzekerheid voor personeel van zorghotels Rode Kruis

Het Rode Kruis wil de exploitatie van zijn zorghotels in Rheden en Wezep staken. De ledenraad besloot afgelopen weekend tot een half jaar uitstel.

Wilma Westdijk (42) vindt het geweldig in IJsselvliedt. Dit zorghotel in Wezep kan omgaan met haar rolstoel, haar blindheid, het hersenletsel dat ze overhield aan een beroerte. „Als gehandicapte pak je niet zomaar het vliegtuig naar Spanje”, zegt ze. Voor vijf dagen IJsselvliedt was ze 415 euro kwijt. De Rotterdamse heeft alweer geboekt voor volgend jaar zomer.

Dat zou wel eens de laatste keer kunnen zijn. Want het Nederlandse Rode Kruis wil van zijn zorghotels af. Download hier het artikel: ‘Vakantie voor zieken wordt te duur.’ NRC Handelsblad, 13 december 2011.


Alles is beter dan in een auto stappen

NRCScootersVeel scooters vergroten de onveiligheid en leiden tot overlast, maar ze blijven razend populair

Er rijden in Nederland meer dan een miljoen scooters rond. Ze zijn hip, ze zijn wendbaar en ze zijn een aangenaam alternatief voor auto of bus – als ze niet worden gestolen of bij ongevallen betrokken zijn.

Een afspraak met een klant?Makelaar Dimitry Jansen (38) gaat zelfs bij nat weer met de scooter. Regenpak aan en voilà. Zolang de directeur van het Amsterdamse make-laarskantoor JLG Real Estate maar niet in de auto hoeft t estappen. Hij haat opstoppingen onderweg. Op de scooter kan hij over het fietspad en de stoep. Hij wordt niet vertraagd door hun ladinglossende vrachtwagenchauffeurs. De wendbaarheid van de scooter en het tijdsvoordeel zijn voor Jansen essentieel. Download hier het artikel: ‘Alles beter dan in een auto stappen.’ NRC Handelsblad, 14-15 januari 2012.


 


Tulpen en sherry na bekersensatie

NRCInterviewJos
IJsselmeervogels zorgde in 1975 voor een stunt door AZ’67 uit de beker te stoten. De toen 28-jarige doelman, penaltykiller en boekhouder Jos de Feijter blikt terug.

Jos de Feijter, met woeste jarenzeventigbaard, was de stoere doelman van IJsselmeervogels. Na 120 minuten voetbal stond het 2-2 in de Alkmaarderhout. Een sensatie was in de maak: strafschoppen. De wedstrijd in maart 1975 begon om vier uur ’s middags. AZ’67 had niet verwacht dat ‘de ongelijke strijd’ langer zou duren dan negentig minuten. In de verlenging ging het schemeren. Het oude stadionnetje had nog geen lichtmasten. De Feijter zag tijdens de strafschoppenserie geen hand voor ogen, vertelt hij bijna 37 jaar later bij hem thuis in de keuken. „Op de tribune zag ik allemaal lichtjes. Toeschouwers probeerden met aanstekers nog iets te zien.” Download hier het artikel: ‘Tulpen en sherry na bekersensatie.’ NRC Handelsblad, 1 februari 2012.

Watersnood op de Balkan

Nederlandse matrassen voor Bosnië

‘Drie oude trucks kwamen van stal voor de tocht van 1800 kilometer van De Kwakel, Noord-Holland, dwars door Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië naar Sarajevo.’

Download hier de foto’s en nieuwsreportage hulptransport Bosnië Trouw 31 mei 2014

Download hier het economische kader en kaart hulptransport Trouw 31 mei 2014


Hemelse energie gevangen op het kruis

‘Mark de Jong (25) neemt een zonnepaneel van twintig kilo op zijn schouder.
Hij tilt het paneel zoals Jezus zijn kruis droeg.’

Download hier het artikel: ‘Hemelse energie gevangen op het kruis’, Trouw 21 juni 2014


Blut IJsland houdt moed

TBlutIJsland likt zijn wonden. Negen maanden na het instorten van de economie op het eiland begint de mist op te trekken. Veel IJslanders hebben een stap terug moeten doen, maar proberen optimistisch te blijven. Sommigen zien de crisis als ’een zegen van God’. „Ik hoop dat IJslanders weer gaan inzien wat belangrijk is in het leven.”

Vijftig kilometer ten zuidwesten van hoofdstad Reykjavik, in het vissersdorpje Grindavik, nabij de beroemde Blue Lagoon, staat een grijs gebouw met 24 appartementen. Hopen puin en een ingeklapte bouwkraan op de parkeerplaats maken duidelijk dat hier nog het één en ander moet gebeuren. In één huis staat een tv aan. De 51-jarige Birna Sverrisdóttir woont hier met haar hond Paul. „Ik heb anderhalf jaar alleen gewoond in dit complex en heb sinds mei buren gekregen die een huis huren. De overige appartementen staan leeg”, zegt Sverrisdóttir. Ze is inmiddels gewend aan de rust in het gebouw. „Ik woon op de onderste verdieping. Ik denk dat ik moeilijker had kunnen wennen als ik ergens bovenin had gewoond.” Download hier het artikel ‘Blut IJsland houdt moed.’ Trouw. Bijlage de Verdieping, 8 juli 2009.


Kom niet aan geliefde IJslandse taal

TKomnietadtaalIJslands is sinds de onafhankelijkheid van Denemarken symbool van de natie

IJsland viert vandaag de onafhankelijkheid van Denemarken. Mede door de kredietcrisis ligt er weer veel nadruk op de IJslandse identiteit en taal.

’Ísland er stórasta land í heimi’, zoiets als ’IJsland is het meest grote land ter wereld’. Dorrit Moussaieff, de vrouw van de IJslandse president, werd vorig jaar door het hele land uitgelachen na haar grammaticale blunder op tv. Het IJslandse handbalteam had de zilveren medaille gewonnen tijdens de Olympische Spelen in Peking, en Moussaieff wilde uitdrukken hoe trots ze op IJsland is. Maar in plaats van het juiste woord stærsta (grootste) te gebruiken, gebruikte de van oorsprong Israëlische Moussaieff het niet-bestaande woord stórasta. Download hier het artikel: ‘Kom niet aan de geliefde IJslandse taal.’ Trouw, 17 juni 2009.


Smeets stunt tegen geïrriteerde Ivantsjoek

TSmeetsstuntWijk aan Zee is weer in de ban van het jaarlijkse Corus schaaktoernooi. Toeschouwers vergapen zich aan de partijen van hun idolen.

Vassily Ivantsjoek – de hoogst geplaatste speler op rating – loopt door de wandelgangen naar de speelzaal met in zijn kielzog Nederlands kampioen Jan Smeets. In de eerste ronde treffen beide schakers elkaar. De grootmeester uit Oekraïne gaat achter zijn bord zitten, maar als de gong klinkt en de klokken worden aangezet, staat hij plotseling op en begint tien minuten te ijsberen. Ivantsjoek ergert zich aan de fotografen en wacht tot alle ‘paparazzi’ zijn verdwenen. Een beslissing die hem later deze middag gaat opbreken. Download hier het artikel: ‘Smeets stunt tegen geïrriteerde Ivantsjoek.’ Trouw, 19 januari 2009.